Aqua Vita

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Novice

Nova vrsta ostrižnika iz Eritreje, Danakilia dinicolai sp. nov.

E-pošta natisni PDF

Iz skoraj 10 let starega materiala iz ekspedicij leta 2001 so sedaj opisali novo izjemno lepo vrsto ostrižnika iz jezera Abaeded v Eritreji (vzhodna Afrika). Samec te vrste ima izraito maščobno bulo na glavi in spominja na južnoameriškega zemljojedca vrste 'Geophagus' steindachneri. Od sorodne vrste D. franchettii iz jezera Afdrea iz Etiopije se nova vrsta razlikuje po daljših prsnih plavutih in nekaterih drugih morfoloških znakih.
Po najdbah v prebavilih izgleda, da se nova vrsta hrani z algami. Opaženi so bili odrasli samci na gnezdih v jezeru, kako pazijo na mladiče. Jezero Abaeded leži 30 m pod morsko gladino in dobiva vodo iz toplih izbirov pod in nad jezerom. Edina druga vrsta ribe, najdena tu je kiliribica Aphanius (Lebias) dispar, Rüppell,1829 (sorodnica naše solinarke). Ob najdbi raziskovalci niso uspeli odvzeti vzrocev DNK, zato genetska analiza te vrste še ni bila mogoča.  samica

Rod Danakilia , majhne "tilapijske" ostrižnike je opisal leta 1931 ihtiolog Vinciguerra na vrsti D. franchettii. Ta vrsta ima "trizobo" (tricuspid = pomeni tudi kočnik) oblikovane zobe v ustnem zobovju. Z izjemo sorodstveno dokaj oddaljene vrste Oreochromis tanganicae (Schwarzer et al., 2009) imajo "tilapijski" ostrižniki po pravilu zunanje zobovje "dvozobo" (bicuspid), zato je ta "trozobost" bila razlog za uvedbo novega rodu. Ihtiologinja Trewavas (1983) je postavila hipotezo, da je rod Danakilia sestrska skupina iranskim ostrižnikom vrste Iranocichla hormuzensis (Coad, 1982); oboji pa naj bi bili sorodni bližnejvzhodno-azijskim ostrižnikom rodu Tristramella iz jordanske doline.
jezero Abaeded Foto: Giuseppe de Marchi


Habitat: jezero Abaeded je majhna vulkanska kotanja, samo 450 m široko in 10 m globoko; leži na severozahodni meji Danakilske depresije, 132 km jugovzhodno od mesta Massawa. Danakilska depresija je kraj, kjer izraz konec sveta dobi drug pomen. Dih jemajoča narava, ki je v najskrajnejših razmerah ustvarila izjemne podobe, ustvarja zgodbe, ki jih ni moč najti nikjer drugje na našem planetu! Od Rdečega morja se je razcepila nekje med 25.000 - 32000 leti.


V jezero se sipa puščavski pesek iz okoliških sipin. Nima iztoka, torej vse dotekajoča voda izhlapi v ozračje. Temperatura vode je med 29°C do 45°C. Totalna slanost znaša 14.5 gr/l. Najbolj pogosto ioni v vodi so Na+ (111 EPM), Ca++ (99 EPM), Mg++ (18 EPM), Cl- (217 EPM) in SO 4- (41 EPM); pH = 7.46 in električna prevodnost 23100. Obala jezerca je obraščena s trsjem (Phragmites australis) in tamarisko (Tamarix aphylla); v okolici toplih izvirov ni vegetacije. V jezeru je najdena žaba vrste Ptychadena anchietae. V bližini se nahaja podobno jezerce Badda, ki še ni ihtiološko raziskano.

Etimologija: imenovana po Ernestu Di Nicola-ju, ki je bil član ekspedicije leta 2001 na jezero Abaeded, ki je umrl v prometni nesreči kmalu po koncu ekspedicije.

Stiassny, M.L.J., G. de Marchi & A. Lamboj (2010): A new species of Danakilia (Teleostei, Cichlidae) from Lake Abaeded in the Danakil Depression of Eritrea (East Africa). Zootaxa 2690: 43–52 (Accepted by J. Friel: 12 Nov. 2010; published: 29 Nov. 2010).
http://www.mapress.com/zootaxa/2010/f/z02690p052f.pdf

Anton Lamboj

Obdelal Bojan Dolenc

Zadnjič posodobljeno Petek, 03 December 2010 20:44
 

EGOSILICON 110 Aquarium

E-pošta natisni PDF

Pozdravljeni!

Želeli bi Vam predstaviti novost iz našega asortimenta proizvodov, katera bi vas morda zanimala.

 

Glede na vašo dejavnost, bi vam ponudili visokokvalitetno tesnilo EGOSILICON 110 Aquarium, katero je namenjeno posebej izdelovanju akvarijev.

Enokomponentno tesnilo vrhunske kakovosti je pripravljeno za takojšno uporabo.

EGOSILICON 110 se utrjuje z zračno vlago in je primeren za lepljenje vseh vrst stekla.

Več ...
 

Nova vrsta lesojedega oklepničarja

E-pošta natisni PDF

(Photo: Paulo Petry/Globoamazonia.com)

V Peruju so na ekpediciji znanstvenikov  v pragozdu odkrili novo vrsto lesojedega soma oklepničarja. Gre za območje med rekama Ucayali in Madre de Dios, v bližini rek Purús and Yurúa, poroča Globoamazonia.com.

Zadnjič posodobljeno Sreda, 29 September 2010 10:39 Več ...
 

Načrt upravljanja voda

E-pošta natisni PDF

Načrt upravljanja voda

Načrt upravljanja voda bo Ministrstvo za okolje in prostor zaključilo predvidoma do konca letošnjega leta. Dokument bo določil mehanizme za vodenje politike pri upravljanju voda in ukrepe, s katerimi bomo do 2015 dosegli dobro stanje voda. Slovenski načrt bo vključeval vodni območji Donave in Jadranskega morja.

Zadnjič posodobljeno Sreda, 29 September 2010 09:50 Več ...
 

Aqua Vita tudi na Facebooku

E-pošta natisni PDF

Končno sem kljub visoki števlki v Emšu (letnik 52) in tehnofobiji zajadral tudi na Facebook in tam odkril morje prijatelejv in somišljenikov, kar je res zelo pozitivna izkušnja ( v 3 dneh 120 prijateljev - neverjetno!). Neverjetne možnosti povezovanja. Vabim vse zainteresirane, da se pridružijo; razmišljam, da bi določene novice in članke objavljal tudi kar tam, sploh fotoreportaže.

http://www.facebook.com/photo.php?pid=6708957&fbid=470900326097&id=7267566097&ref=mf#!/profile.php?id=1009218975

 

Zadnjič posodobljeno Nedelja, 26 September 2010 09:27 Več ...
 


Stran 1 od 2
banner_av_novi.png